Coaching

Expertisecentrum De Kracht biedt verschillende mogelijkheden voor effectieve coaching. We werken met ervaren en erkende coaches. Zij hebben uitgebreide kennis en ervaring binnen het onderwijswerkveld en gaan daardoor heel gericht te werk.

Het coachingstraject richt zich op ontwikkeling op didactisch, pedagogisch of persoonlijk vlak (of een combinatie hiervan). We kijken samen met jou welke vorm van coaching het beste aansluit bij jouw hulpvraag. Ben jij op zoek naar coaching? We bieden trajecten op maat waarbij gekozen kan worden uit verschillende diensten:

  • Coaching van (startende) leerkrachten
  • Coaching van IB’ers op hun rol binnen passend onderwijs
  • Teamcoaching
  • Leerlingcoaching
  • Klassencoaching

Je kunt op verschillende manier gecoacht worden, bekijk hieronder de verschillende mogelijkheden.

Beeldcoachen

De beeldcoach maakt beeldopnamen in de klas, in overeenstemming met jouw hulpvraag. Deze beelden bekijk en bespreek je op een integere manier samen met jouw coach. Met name de interactie in de klas wordt uitgelicht om zo meer zicht te krijgen op het eigen handelen. We verzamelen ook tools die jij op de juiste manier in kunt zetten.

Beeldcoachen is ook een heel goed middel om leerlingen te coachen. Ook dan geldt dat je samen de hulpvraag bespreekt. Vervolgens worden er beeldopnames gemaakt tijdens de les, die de leerling vervolgens samen met de coach bespreekt.

Live-coaching

Live-coaching is een vorm van coachen waarbij je direct op de werkvloer aanwijzingen krijgt van een coach. We gaan met elkaar in gesprek om de hulpvraag helder te krijgen. Vervolgens maken we de eerste opnamen in de klas. Je krijgt een oortje in en in de klas staat een 360 graden camera. Buiten de klas wordt er meegekeken door een gecertificeerde live-coach. De coach geeft feedback die jij direct in de klas kunt toepassen. De opnamen worden ook nabesproken. Bij de volgende sessie sta je via een live-verbinding in contact met elkaar. Na het coachen op de werkvloer vindt er een nabespreking plaats.

Kijken met kinderen

Kijken met kinderen is een discipline die nauw aansluit bij beeldcoachen. Ook bij deze coachvorm wordt er gebruikgemaakt van opnames die gemaakt zijn in de klas. De leerkracht en de beeldcoach bekijken samen de beelden. Zij bereiden voor wat de leerkracht gaat bespreken met zijn/haar klas. De leerkracht bespreekt, mogelijk samen met de beeldcoach, de beelden met zijn/haar eigen klas. Leerlingen ontdekken op deze manier hun eigen aandeel binnen het klassenklimaat en reflecteren op hun eigen handelen en het handelen de leerkracht. De kracht van deze coachvorm zit in hoge betrokkenheid van de leerlingen en het ontwikkelen van eigenaarschap bij de leerlingen.

Algemeen coachen

De coaches van de Kracht zijn gecertificeerd om verschillende coachtechnieken toe te kunnen passen. Tijdens een coachsessie zetten de coaches van De Kracht de volgende technieken in:

NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren)

NLP is vooral gericht op een krachtige, persoonlijke ontwikkeling en effectieve communicatie. Volgens de coachtechniek van NLP krijg je snel inzicht in je drijfveren en motivatie van je handelen.

ACT (acceptation and commitmenttherapie)

ACT is een vorm van coachen waarbij er naartoe gewerkt wordt om je waarden van waaruit je werkt en je dagelijks leven inhoud geeft, beter te leren kennen. Middels aandachtsoefeningen en metaforen krijgt je steeds beter inzicht in wat je waarden zijn en hoe jij je leven waardevol kunt inrichten. Aan het eind van een begeleidingstraject met ACT ken je jezelf beter. Je weet wat belangrijk voor je is en vanuit deze kennis neem je beslissingen die voor jou een positieve toevoeging zijn aan een waardevol leven.

Krachtgericht coachen

Krachtgericht coachen is een manier van coachen die vooral uitgaat van het ontdekken van je eigen krachten. Waar ben je goed in en hoe kun jij deze kracht inzetten op momenten die je moeilijk vindt? In gesprek leer je je belemmeringen kennen en krijg je tools in handen om vanuit je kracht te handelen.

Ben jij op zoek naar een coach?

Wil jij jezelf graag ontwikkelen en kun je daarbij de hulp van een coach gebruiken? Neem contact op met Astrid Pragt van De Kracht: a.pragt@dekracht.com 

Ervaringen coaching Expertisecentrum De Kracht

“Zinvol, helder en lekker op de man af. Kijkend naar de toekomst en niet blijven hangen in wat is geweest.”

MBO-school: “We hebben lange tijd problemen gehad met de houding en motivatie van een leerling. Drie gesprekken met de coach van De Kracht maakten niet alleen dat de student de eigen uitstraling tegen het licht hield, maar ook het eigen gedrag. Van potentiële drop out naar modelleerling.”

“De coach heeft ons in korte tijd veel geleerd over de kinderen en over ons zelf. De oplossingen waren concreet en goed toe te passen.”

“Ik voelde me bij mijn coach meteen op mijn gemak, gezien en positief benaderd. De feedback werd altijd vanuit positiviteit gegeven, was helder en helpend.”

“Als directeur zag ik behoefte aan coaching bij onderwijzend personeel.  Bij De Kracht haal ik goede mensen die van een afstandje dichtbij zijn en die snappen waar het om gaat. In niet meer tijd dan nodig is verbeteren zij competenties, zodat kinderen nog beter worden begeleid dan voorheen.”

“Het was ontzettend prettig om een coach als klankbord te hebben, ze heeft me geholpen in mijn persoonlijke ontwikkeling als docent door eerlijk en duidelijk advies te geven.”

“Het was letterlijk een verademing om te leren over de achtergronden van mijn doen en laten. Doordat het een kader kreeg, een naam, een betekenis, een reden, was het alsof het licht ging schijnen in het donkere bos waarin ik verdwaald was. En bleek de uitgang van dat donkere bos ineens heel dichtbij.”

“Ik heb veel geleerd, ik kan nu beter mijn grenzen aangeven en ben duidelijk in wat haalbaar is. Nu zie ik ook het verschil naar anderen wat dit teweeg brengt. Door de coaching zit ik weer lekker in mijn vel en sta weer in mijn kracht. Ik heb mezelf weer teruggevonden.”

“Hoewel een coach-techniek of filmopname confronterend kan zijn, gaf het me een duidelijk beeld waarin ik mezelf kon verbeteren. Daarnaast werd ik me hierdoor ook bewust van mijn sterke kanten en heb ik geleerd op welke manier ik deze in kan zetten in mijn werk. Ik heb het coachingtraject bij de Kracht afgesloten als een meer zelfverzekerde leerkracht die klaar is om zich verder te ontwikkelen.”