‘Bij Kansrijk leert hij kinderen kennen die net als hij wat extra hulp nodig hebben’

Jayden loopt vast in groep 7 van de basisschool, het lukt leerkrachten niet om hem te helpen. Zijn eerste kennismaking met Kansrijk voelde dan ook als een warm bad. “Bij Kansrijk zien ze wat hij nodig heeft. Jayden ziet ook dat er meer kinderen zijn zoals hij, dat heeft hem weer zelfvertrouwen gegeven”, vertelt zijn moeder Danielle.

Jayden stelt als jongen van twaalf vragen die je van een achttienjarige zou verwachten. Daardoor wordt hij vaak overschat. Maar vanwege ADHD en dyslexie verloopt de uitvoering langzamer. Dat maakt meekomen in de klas extra moeilijk voor hem. “In groep 7 kwamen we echt in de knel, we wisten niet goed wat te doen. Uiteindelijk zijn we op gesprek gegaan bij Kansrijk, dat was de juiste keuze.”

Zelfvertrouwen

Al vrij snel blijkt dat Jayden veel baat heeft bij een dag Kansrijk per week. Een moment voor hem om op adem te komen, legt zijn moeder uit. “Het is voor hem echt een pauze middenin de week. Want op school is hij voortdurend bezig om zich aan te passen.” Bij Kansrijk leert hij kinderen kennen die net als hij wat extra hulp nodig hebben. “Hij ziet dat hij niet de enige is. Bij Kansrijk leren ze van elkaar, dat heeft hem weer zelfvertrouwen gegeven en meer inzicht in zichzelf.”

Orthopedagogen Tessa de Bont, Hester van Zandwijk en Paula Gelens begeleiden de kinderen. Ze hebben twee groepen, eentje voor onderbouwleerlingen en eentje voor bovenbouwleerlingen. De groepen bestaan uit maximaal tien kinderen. Ook dat heeft verschil gemaakt vertelt Danielle. “Ze nemen de tijd om de kinderen goed te laten gedijen. En je merkt dat zij veel ervaring hebben met kinderen die extra aandacht nodig hebben.”

‘Deze stap graag eerder willen nemen’

Voor Jayden is dit schooljaar het laatste jaar bij Kansrijk, na de zomer start hij op de middelbare school. Danielle is blij dat ze deze stap uiteindelijk genomen hebben. Al had ze die stap graag eerder willen nemen. “We hadden dit anderhalf jaar eerder moeten doen, dat zou ik anderen ook gunnen. Ik zou dan ook iedereen aanraden: ga zelf op onderzoek uit en ga in gesprek. Dan kun je altijd nog bepalen of je het iets vindt. Jayden biedt het in ieder geval heel veel meerwaarde.”

Meer weten over Kansrijk?

Kansrijk leert kinderen inzicht te krijgen in zichzelf door kinderen eens per week extra ondersteuning te geven. Naar Kansrijk

Ben je leerkracht en wil je meer weten over Kansrijk?

Kansrijk onderscheidt zich van andere voorzieningen omdat kinderen op hun eigen school blijven. Eén ochtend per week komen ze naar Kansrijk. Voor professionals

Lees de ervaring van een ouder

Moeder Janneke vertelt over haar dochter Sanne: ‘Bij Kansrijk kan zij helemaal zichzelf zijn en ervaart ze weer rust’ Lees het verhaal van moeder Janneke