Onderzoek door De Kracht: “Praktische adviezen waar we mee verder kunnen”


Interview met Nikkie van Groenendaal, directeur bs Don Sarto

Om maar met de deur in huis te vallen, Nikkie van Groenendaal, directeur van bs Don Sarto, maakt regelmatig gebruik van de onderzoeks-mogelijkheden die De Kracht biedt. Ze is er zeer tevreden over. Nikkie: “Of het nu gaat om een intelligentie-onderzoek of een breder onderzoek, De Kracht reageert snel en adequaat. En het resultaat is een helder verslag met veel praktische adviezen.” Reden om eens door te vragen hoe een en ander in z’n werk gaat.

Nikkie: “Voordat we De Kracht benaderen is er al een heel traject afgelegd met de ouders. Als we  signaleren dat een leerling niet goed meekomt of er andere problemen zijn, gaan we eerst met de ouders in gesprek. Zij zijn immers de experts als het gaat om hun kind. Wat zien zij? Hoe gaan zij ermee om? Vaak zien ouders ook wel dat er iets aan de hand is. Maar het is niet altijd gemakkelijk om te erkennen dat jouw kind op sommige gebieden wat anders is dan andere kinderen. De volgende stap is helder te krijgen wat er dan precies aan de hand is. En dat kan middels professioneel onderzoek. Dan komt De Kracht in beeld. We plannen een intakegesprek met de ouders, de intern begeleider van de school en Maud Straathof, onderzoeker van De Kracht. Dit kan altijd vrij snel en dat is fijn. Want als de erkenning er is bij ouders, is het ook fijn dat er snel gehandeld kan worden en dit niet weken blijft liggen. En natuurlijk is het ook in het belang van het kind dat we in actie komen.”

Laagdremplig
Het intakegesprek is voor ouders best spannend. Maud is heel laagdrempelig, luistert naar ouders, toont compassie en begrip, kan goed terugkoppelen en verwoorden wat zij bedoelen. En legt alles rondom het onderzoek goed uit. Zo stelt ze ouders op hun gemak en wekt ze vertrouwen. En dat kan ze ook heel goed op het niveau van de leerling. Want op de dag dat het onderzoek plaatsvindt, is de leerling in het begin natuurlijk zenuwachtig. Wat voor vragen krijg ik allemaal, is het moeilijk, voldoe ik aan de verwachtingen? Maud begint met een praatje en zorgt dat er wat gelachen kan worden. We zien dat de leerling zich al snel ontspant en merkt dat het zichzelf mag zijn. Sommige vragen zelfs of ze nog vaker zo’n onderzoek mogen doen.

Persoonlijk
De resultaten van het onderzoek verwerkt De Kracht in een zorgvuldig samengesteld verslag. We vinden het vooral fijn dat er veel praktische adviezen in staan hoe we het beste met bepaald gedrag om kunnen gaan. Het verslag bespreken we weer samen met de ouders, de intern begeleider van de school en de onderzoeker van De Kracht. Dat gesprek is heel belangrijk om zaken te verhelderen en fijn te tunen. Er staan meerdere adviezen in en na dit gesprek schrijft De Kracht het definitieve rapport en dan is dit traject met De Kracht afgerond en kunnen wij ermee verder. Ik ben echt zeer tevreden over de samenwerking met De Kracht en dan vooral ook met Maud. Ik kan haar snel persoonlijk benaderen en we hebben een open relatie. Ik kan alles met haar bespreken en ze staat open voor de inbreng van de school en de ouders. Alles is erop gericht goed duidelijk te krijgen wat een kind nodig heeft om zich verder te kunnen ontwikkelen.”

Meer weten over de onderzoeksmogelijkheden via De Kracht?
Kijk op https://www.dekracht.com/diensten/onderzoek/

Download hier het interview Nikkie van Groenendaal over onderzoeken door De Kracht