Belevingsavond systemisch werken mei 2023

Maak kennis met de kracht van de systemische benadering. Systemisch werken doe je door middel van het opstellen van een systeem. Met ‘opstellen’ bedoelen we dat we inzichtelijk maken hoe personen in een systeem zich tot elkaar verhouden. Door middel van een opstelling worden de relaties in een systeem duidelijk. Met deze training leer je kijken naar de dynamiek binnen groepen en hoe je met  eenvoudige oefeningen interventies kunt inzetten die impact hebben.

Het doel van systemisch werken is inzicht geven. Daardoor is deze methode anders dan andere technieken, zo wordt tijdens een opstelling relatief weinig gesproken en niet gezocht naar oplossingen.  Het uitgangspunt is dat elk systeem streeft naar harmonie (positieve intentie).

Systemisch waarnemen kan jou als leerkracht helpen om alle relaties die je tegenkomt op school nader te bekijken. Vanuit welke plek doe ik, handel ik, reageer ik? Is dit wel mijn taak? Wat maakt dat ik op een bepaalde manier met mijn leerlingen omga, met collega’s en ouders? De systemische benadering kan je helpen om je plek als leerkracht nog beter in te kunnen nemen en daardoor te zorgen voor meer lijfsbehoud.

Dit is een training over systemisch werk in het onderwijs, waarin we kijken naar de principes van het systemisch denken: erbij horen, ordening en balans in geven en nemen. Je krijgt meer zicht op de werking van systemen en hoe je eigen positie daarin is.  We zullen werken met verschillende manier van opstellen, bijvoorbeeld een vrije opstelling, opstelling met representanten, en ook een tafelopstelling komt aan bod.

Dit komt aan bod

Bijeenkomst 1

  • De basisprincipes van systemisch werken.
  • De 3 wetten van systemisch werken.
  • Het maken van een tafel opstelling

Bijeenkomst 2

  • Vrije opstelling
  • Opstelling met representanten

Voor wie?

Voor jou als leerkracht, intern begeleider of directeur in het onderwijs: een training die je leert kijken naar de dynamiek binnen groepen en hoe je met eenvoudige oefeningen interventies kunt inzetten die impact hebben.

Eerstvolgende data

Woensdag 31 mei 2023 en woensdag 7 juni 2023


Aanmelden voor training - Belevingsavond systemisch werken mei 2023

  • Factuuradres

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.