Lesobservaties en tests bij het Beatrix College

 

Jan Vrenssen, Beatrix College Tilburg

 

Het Beatrixcollege in Tilburg krijgt steeds vaker leerlingen op school bij wie het leren niet vanzelf gaat. De directie van de school zocht naar een manier om beter en sneller te kunnen bepalen welke leerling ondersteuning nodig heeft.

Jan Vrenssen, tot 22 juli 2016 directeur onderbouw & leerlingenzorg op het Beatrixcollege in Tilburg:

“De start van onze samenwerking met De Kracht zegt veel over de manier waarop ze werken. Ze vertelden niet wat hun organisatie te bieden had, maar stelden ons de vraag: waar hebben jullie op dit moment behoefte aan? Dat was verfrissend! Door de invoering van het passend onderwijs, kregen we steeds vaker kinderen op school bij wie het leren niet vanzelf gaat. Onze vraag was: hoe kunnen we beter en sneller bepalen welke leerling ondersteuning nodig heeft? En welke ondersteuning moet dit zijn?

De Kracht bood de oplossing. Al vanaf het moment dat kinderen bij ons op school komen, inventariseren hun experts welke leerlingen mogelijk extra ondersteuning nodig hebben. Dit doen ze onder andere door leerlingen te observeren tijdens de lessen. Ook doen ze individuele tests. Bij het bespreken van de resultaten betrekken ze iedereen die met het betreffende kind te maken heeft. Mentoren en leerkrachten, maar ook de ouders/verzorgers. Ze organiseren de benodigde begeleiding, en evalueren regelmatig de voortgang.

Bij De Kracht weten ze wat een leerling nodig heeft. Ook kunnen ze dit helder overbrengen naar iedereen die met het kind werkt. Het zijn krachtige specialisten, die gedreven zijn om het goede te doen voor het kind. Door die betrokkenheid en hun persoonlijke aanwezigheid zijn ze gevoelsmatig echt een onderdeel van onze school. Dankzij hen kunnen we nu meer kinderen binnen de school houden.”