Een trauma in de klas:
hoe ga je daarmee om?

“Als je gedrag persoonlijk opvat, maakt dat het lastig voor jou. We bespreken wat jou kan helpen om rustig te blijven”

Maud, trainer traumasensitief lesgeven bij De Kracht

Wat leer je bij de training Traumasensitief Lesgeven?

In de klas weet je niet altijd dat een kind getraumatiseerd is, dat zie je niet aan de buitenkant. Wat je wel merkt is dat sommige kinderen vanuit stress op een bepaalde, voor jou onverwachte, manier reageren. Er is geen handleiding voor hoe je daarmee moet omgaan. De Biezonderwijs-training Traumasensitief Lesgeven geeft waardevolle inzichten en handvaten. Je leert hoe je sensitief en responsief kunt reageren en rustig kunt blijven. Dat heeft een positief effect op het kind. Basiskennis over hechting, trauma en wat er gebeurt als die hechting verstoord is, komen aan bod. Maar je wordt je vooral ook bewust van jezelf: welk gedrag vind jij moeilijk, hoe ga je daarmee om? En waarom vind je dat gedrag moeilijk?

Waarom is het belangrijk om je bewust te zijn van jezelf?

Iedereen heeft een natuurlijke manier van reageren. Als jij graag hulp biedt en een leerling gooit z’n handen in de lucht: ‘Ik snap het niet, ik leer het nooit!’ dan is jouw natuurlijke reactie: nog meer hulp bieden. Als de leerling hierop met stress reageert, geeft dit vaak ook stress bij de leerkracht. In de training bespreken we zo’n situatie en wat het met jou doet. Waar krijg jij stress van in deze situatie? Als je gedrag persoonlijk opvat, maakt dát het lastig voor jou. En we bespreken wat jou kan kan helpen om rustig te blijven.

Hoe bied je een leerling veiligheid in de klas?

Voor kinderen die onveilig gehecht zijn of een traumatisch verleden hebben, zijn relaties het moeilijkste dat er is. Een band opbouwen is moeilijk. Wat veiligheid kan bieden is duidelijkheid en voorspelbaarheid, los van de persoon. Dan spreek je als team af: als de stress oploopt bij een kind, mag hij even in de Donald Duck lezen, daar wordt hij weer rustig van. Daarom is teamwerk ook heel belangrijk.

Schrijf je nu in voor de training Traumasensitief Lesgeven

Hechting en trauma – basis

BEKIJK HET VOLLEDIGE TRAININGSAANBOD VAN DE KRACHT

BEKIJK VOLLEDIG AANBOD

Advies

Wil jij jouw medewerkers structureel ondersteunen in hun ontwikkeling? Heb je een ontwikkelvraag die jouw hele team betreft? Dan zijn vaste advies-uren van onze experts misschien de oplossing. Of ga juist voor maatwerk.

Advies

Coaching

Heb je een hulpvraag met betrekking tot bijvoorbeeld samenwerken of leidinggeven? Of wil jij werken aan je persoonlijke ontwikkeling, zodat je steviger en met nog meer plezier in je werk staat? Dan is coaching misschien wel dé oplossing voor jou.

Coaching

Trainingen

Wij bieden een breed scala aan trainingen aan voor onderwijsprofessionals, leerlingen en scholenteams. Dus wil jij het beste uit jezelf, je leerlingen of je team halen? Bekijk dan ons aanbod of neem contact op voor maatwerkadvies.

Trainingen

Boven jezelf uitstijgen

Jezelf uitdagen; open staan voor feedback en daarvan willen leren. Zo haal je het mooiste uit jezelf en de ander.